Τεστ Κόπωσης

Τηλεφωνικό Κέντρο210 866 3064

Η δοκιμασία κόπωσης (ή τεστ κοπώσεως) αποτελεί μία εύκολη και αναίμακτη καρδιολογική εξέταση, η οποία συνδράμει στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου (ισχαιμία).

Κατά την εξέταση, ο ασθενής υποβάλλεται σε έλεγχο σωματικής άσκησης (περπάτημα) πάνω σε κυλιόμενο τάπητα, η ταχύτητα και η κλίση του οποίου αυξάνονται σταδιακά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής βρίσκεται υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση από τον καρδιολόγο, μέσα από τη χρήση αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων, τα οποία βοηθούν στην εξέταση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συχνότητας, καθώς και στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων που έχει αναφέρει ο ασθενής.

Εκτός από τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, το τεστ κοπώσεως μπορεί να δείξει τη λειτουργική ικανότητα του ατόμου, την αντοχή του στην άσκηση, την κατάσταση της αρτηριακής του πίεσης και την πιθανότητα αρρυθμιών.

Προετοιμασία για το τεστ

 • Σε περίπτωση που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό, καθώς μπορεί αυτή να χρειαστεί να τροποποιηθεί.
 • Δεν πρέπει να καταναλώσει φαγητό, ποτό ή καφέ και να μην έχει καπνίσει για περίπου 2-4 ώρες, κατόπιν τη σχετικής σύστασης από τον καρδιολόγο.
 • Προκειμένου να εξασφαλίζεται καλή αγωγιμότητα με το δέρμα, οι άνδρες ασθενείς θα πρέπει να ξυριστούν στην περιοχή του στήθους, όπου θα τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια.
 • Συνιστάται ο ασθενής να φοράει άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, προκειμένου να μη νιώθει άβολα κατά την εξέταση.

Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως;

 • Κατά την ώρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος ξεντύνεται από την μέση και πάνω.
 • Στη συνέχεια ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι, όπου γίνεται η εφαρμογή των ηλεκτροδίων.
 • Ο εξεταζόμενος μεταβαίνει στον κυλιόμενο διάδρομο για την διεξαγωγή της εξέτασης και των σταδίων της.

Διάρκεια εξέτασης

Η εξέταση διαρκεί συνολικά από 6 ως 15 λεπτά. Συνήθως αποτελείται από 3 στάδια, που διαρκούν περίπου 3 λεπτά, ενώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται αντίστοιχα.

Πότε ενδείκνυται η δοκιμασία κοπώσεως;

Το τεστ κόπωσης συνταγογραφείται από τον καρδιολόγο σε ασθενείς με ύποπτες ενοχλήσεις (έντονοι παλμοί, ζάλη), σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες, καθώς και σε περιπτώσεις προεγχειρητικών ελέγχων. Επίσης, προτείνεται σε άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, αλλά και σε ασυμπτωματικά άτομα με παραπάνω από έναν παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία κλπ).

Επίσης, με ένα τεστ κόπωσης μπορούν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα φαρμακευτικής-θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο, σε ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου κλπ.

Πότε αντενδείκνυται;

Από την εξέταση του τεστ κόπωσης εξαιρούνται άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες, πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας. Γενικά, ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να υποβάλλονται στη διαδικασία για λόγους ασφαλείας.

Στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής μας λειτουργεί καρδιολογικό ιατρείο, στο οποίο μπορεί κανείς να υποβληθεί σε τεστ κόπωσης. Ο καρδιολόγος θα κρίνει αν πρέπει να υποβληθεί και σε άλλες καρδιολογικές εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς κ.ά.).

Το έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της γενικής κλινικής HOSPITALity εγγυάται τη διεξαγωγή κάθε διαγνωστικής εξέτασης με ασφάλεια, συνέπεια και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την κλινική HOSPITALity στο τηλέφωνο 210 866 3064 για να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα check up ή να κλείσετε ραντεβού σας.

member card

H κάρτα που σας φροντίζει

 • Εύκολη Πρόσβαση

  Εύκολη πρόσβαση

  Η κλινική λειτουργεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αχαρνών στην οδό Λεμεσού 39-41, κάθετος Αχαρνών 209.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι διαγνωστικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας δεν αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Φιλικό περιβάλλον

  Φιλικό περιβάλλον

  Το προσωπικό μας είναι πάντα δίπλα σας με κατανόηση και ενσυναίσθηση και σας βοηθά με όλες τις διατυπώσεις, αιτήσεις στα ταμεία κ.λπ.

Στοιχεία επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Λεμεσού 39-41 (κάθετος Αχαρνών 209), Τ.Κ. 104 46, Αθήνα

Τηλ.: 210 866 3064

Email: info@hospitalityclinic.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

logoWhite

Η HOSPITALity διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να μπορούν οι ασθενείς, ακόμη και όσοι δυσκολεύονται λόγω γλώσσας ή εμπειρίας, να αξιοποιήσουν όλες τις παροχές που τους παρέχει το σύστημα υγείας χωρίς την αίσθηση πως είναι ξένοι.

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form